Ледь народжені... І вже знищені?

   Ледь народжені І вже знищеніПервоцвіти не бояться ні снігу, ні злих морозів – до всіляких примх природи ці ранні квіти добре пристосувались. Але є у них інший, набагато страшніший ворог, від якого важко врятуватись – це  «дбайливі господарі»,  «шанувальники краси»”. В Україні вже зникло майже 50 видів рослин. Щороку 20 млн. первоцвітів знищується  в Україні за сезон. І цей процес триває... Дуже швидко з «лиця Землі» зникають усі види підсніжників, диких тюльпанів, сон-трави та інших первоцвітів. Ще трішки і ми більше ніколи не зможемо милуватись їх красою, а наші діти та онуки будуть знати про них лише з книг та оповідей.

   Первоцвіти мають ще іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає «швидкоплинний», «скороминучий». Таку назву вони отримали через те, що дуже швидко зацвітають. Первоцвіти ще восени готуються до весни, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб вчасно зустріти весну та порадувати нас своєю красою. Тому, зірвавши всього одну стеблину з трьома первоцвітами, ми знищуємо 45-60 насінин. А для того, щоб виросла, наприклад, доросла квітуча конвалія потрібно аж 7-8 років. Рідкісні рослини та первоцвіти охороняються Червоною Книгою та Законами України ( «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України»). Проте найбільш дієвим способом захисту перших провісників весни від знищення є проведення щорічної всеукраїнської природоохоронної акції «Збережемо первоцвіти!», екологічних уроки, які готують  провідні фахівці Гетьманського національного природного парку. Так, у 2016 році до проведення заходів  активно  залучилися старшокласники  гімназії (вч. Гейко С.С.), вихованці декоративно-ужиткового напрямку ОМЦПО-МАН (методист Теличко С.В., кер. Шведенко Я.С., Бабак Л.В., Ткаченко А.Ю.), еколого-натуралістичного (кер . Опаленко О.П.), учні  Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Р.К. Рапія №5(2 кл(вч. Семененко А.С., Гузенко А.С., Кужель С.О.), 1-б кл.(вч Одольська С.П.), 4 кл (вч. Олійник А.С.).

   Учасники акції «Збережемо первоцвіти!» привертають увагу громадськості до проблем охорони ранньоквітучих рослин всієї України. У комплексі заходів - виготовлення листівок на захист первоцвітів, розповсюдження їх серед жителів міста, а також проведення вікторин, бесід, конкурсів, метою яких є заохочення школярів до захисту та дбайливого відношення до першої весняної краси. Акція «Первоцвіт» проводиться в Україні щороку, але, тим не менш, торгівля пролісками, черемшею не припиняється. Бажання людей збагатитися не знає меж. Але, перед тим як зірвати, або придбати букет первоцвітів, згадаймо слова Джеральда Даррелла:

   «Пам’ятайте, у рослин та тварин немає депутатів, їм немає кому скаржитися, їх немає кому захистити, окрім нас, людей, які разом з ними живуть на цій планеті...»