Болото – невід’ємна частина природи!

   Болото-невідємна частина природи3Спрадавна болота вважали символом зла і в прямому, і в переносному значеннях. Болта лякали своєю тишею та нерухомістю. Люди намагалися обходити  стороною такі місця. Але поступово ми зрозуміли, що боліт не потрібно боятися і перестали вірити в «нечисту силу», і вони відкрили людям свої таємниці.

   Саме про болота та їх значення в природі і житті людей розповідала провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП  Ірина Зуза на екологічних годинах присвячених Всесвітньому дню водно – болотних угідь, які пройшли 11 лютого 2016 року у Охтирській ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 – 3-в кл. (кл. кер. Борисенко Любов Григорівна) та 3-а кл. (кл. кер. Мирошніченко Ольга Миколаївна). Діти дізналися як утворюється болото, ознайомилися з рослинністю боліт та запам’ятали, які тварини, птахи, комахи, земноводні та повзучі полюбляють жити на болотах або поблизу них. Також новиною для учнів стало те, що на болотах утворюється корисна копалина – торф. Діти з задоволенням переглянули навчальний фільм «Чарівні болота» з якого також почерпнули для себе багато цікавої та корисної інформації. В кінці зайняття  учні власноруч виготовляли жабок з пластиліну, адже саме вони, безсумнівно,  вважаються найпершими жителями болота.

   Незважаючи на ті похмурі враження, болота, як і будь-які частини природи, не позбавлені потрібності й краси. У природі від них велика користь. У болотах поєднуються дві стихії — вода і земля. Вони, як губки, вбирають вологу. Накопичують її і цим підгримують рівень води в озерах, ставках і криницях. Болота нагадують складні природні лабораторії з природними фільтрами. Із каламутних боліт вода витікає чистою і дає початок струмкам і річкам. Болота зменшують посухи у прилеглій місцевості.

   Вони є раєм для своєрідних болотних рослин і тварин. Там ростуть ягідні та лікарські рослини (журавлина, лохина, морошка, чорниця). Водяться цінні хутрові звірі — бобри, ондатри, нутрії, гніздяться численні птахи — жу­равлі, чаплі, качки, кулики. У болотах утворюється корисна копалина — торф, який має широке застосування. Передусім, його використовують як паливо. Шляхом хі­мічної переробки з торфу виробляють добрива, барвники і навіть ліки. Тривалий час люди намагалися осушувати болота. Проте це нерідко призводить до негативних наслідків: знижується рівень підземних вод, виникають пилові бурі, зникають болотні рослини і тварини, перестає утворюватися торф. Адже в природі все взаємопов'язане. Тому вирішено зберегти в природному стані, як заповідники, значні площі боліт і заболочених лісів.

Болото-невідємна частина природи1Болото-невідємна частина природи2