«День пам’яті видів винищених людиною»

   День памяті видів винищених людиною3За останні 400 років через нерозумну людську діяльність з обличчя Землі зникло 63 види ссавців та 94 види птахів, цих представників фауни ми, люди, не зможемо побачити вже ніколи. Ані в дикій природі, ні в зоопарках. Вони були легковажно знищені нами, і залишили згадку про себе хіба що в природничих музеях світу у вигляді опудал, скелетів та фотографій. Тому саме в День пам’яті видів, винищених людиною, потрібно згадувати їх сумні історії і бути більш обачними і людяними надалі.

   Саме цьому дню і були присвячені зайняття проведені з 16 по 25 вересня 2015 року, у Охтирській ЗОШ № 3 (2-в кл., кл. кер. Погоріла Наталія Миколаївна), Хухрянській ЗОШ (3-б кл., кл. кер. Бабич Віталіна Анатоліївна, 4 кл., кл. кер. Водяницька Тамара Миколаївна), Охтирській ЗОШ №1 (3-а кл., кл. кер. Мирошніченко Ольга Миколаївна, 3-в кл., кл. кер. Борисенко Любов Григорівна). Провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Зуза Ірина повідала учням сумні історії тих тварин, що назавжди зникли з нашої планети. Діти дізналися чому саме 1 вересня було обране для такої пам’яті, адже саме цього дня у 1914 році в зоопарку м. Цинцинаті, США, помер останній мандрівний голуб і саме його історія знищення найбільш яскраво показує нам колосальні масштаби нашого марнотратства і необачності. Учні зрозуміли, що людина знищує живі істоти не лише безпосередньо – під час полювання, вирубування лісів, а й зовсім не помічаючи цього – під час забруднення навколишнього середовища і руйнування місць мешкання живих організмів. Обміління рік, забруднення їх стічними водами губить риб, після вирубки лісів зникають їх чотириногі та пернаті жителі, а скільки маленьких мешканців лісу – комах та інших безхребетних – залишаються без своїх домівок.

   В кінці зайняття діти створили «Дерево допомоги тваринам», на його листочках кожен написав, що він зробив або зробить в майбутньому для того, щоб більше жоден вид не зник з нашої планети.

   Довгий час люди не звертали увагу на збіднення живої природи. Думалося, що лісів вистачить назавжди, мисливські тварини ніколи не переведуться. Але тепер картина різко змінилася: багато територій залишились без лісів, багато тварин знищено. Стало зрозуміло, що не можна бездумно експлуатувати природу, вона потребує уваги та охорони.

   В живій природі існує багато ще не вивчених зв’язків між її окремими компонентами, і невміле, необачне втручання в ці зв’язки не приносить жодної користі. По відношенню до живих організмів – тварин, рослин, грибів – людство має керуватися правилом «не зашкодь!». Все, що було створено природою має таке саме право на існування, як і ми, люди. Таке етичне ставлення потрібно для збереження життя на нашій спільній планеті. Сподіваємось, що нам не доведеться більше так червоніти за свою нестриману вдачу, і більше не будуть з’являтися таблички з сумними надписами: «В пам’ять останнього вісконсинського мандрівного голуба, вбитого в Бабконі у вересні 1899 року. Цей вид вимер через жадібність і легковажність людини». 

День памяті видів винищених людиною4День памяті видів винищених людиною5День памяті видів винищених людиною2