Про наших крилатих сусідів в укритті

  Про наших крилатих сусідів в укритті Багатий і різноманітний пташиний світ Сумщини. Птахи найбільш чисельна і помітна група хребетних тварин. На території нашого краю зафіксовано близько 300 видів птахів – це понад половина різноманіття пташиного царства України.
   25 квітня фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Михайло Обідець провів зустріч з учнями 9 класу Тростянецької школи №3 у зв’язку з повітряною тривогою зайняття пройшло в укритті говорили про пташиний світ Сумщини та Гетьманського НПП. Діти дізналися, що серед наших птахів є види осілі, перелітні, пролітні, а ще трапляються залітні види які випадково потрапили до нашої області.
   Також виділяються синантропні види – це птахи життя яких тісно пов’язане з посиленнями і діяльності людини. Це лелека білий, шпаки, синиці, голуб сизий, ластівка, горлиця садова, серпокрилець, горобці, мухоловки, горихвістки та інші.
Учні розповіли, що часто зустрічаюсь сойку, голубів, горобців, синиць, чули жайворонка, дроздів, шпаків і горлиць. А ось соловейка і зозулі ще не чути.
   Михайло Обідець розповів учням, що птахи є біологічним регулятором чисельності різноманітних комах і гризунів – шкідників сільського і лісового господарства, виконують санітарну роль, є індикаторами стану природних екосистем, мають велике естетичне значення.
Здавна Українці вважали що жайворонки приносять весну в поля, гуси та чаплі до водойм, зозулі та солов’ї в ліс, а ластівка до хати.
   Лелека є символом миру, приносить дітей захищає дім від ударів блискавки, зозуля пророкує людині скільки вона проживе, і у неї ключі від вирію, тому вона першою відлітає восени і останньою прилітає на весні.
   Журавель сірий є символом Гетьманського НПП, символом краси є білі лебеді, дівчину порівнюють з горлицею, а парубка, козака, воїна із соколом, орлом...
   Тож треба вивчати, знати, розуміти і охороняти природу і наших крилатих сусідів, які мають велике естетичне значення та збагачують духовний світ людини.