Європейський день грибів

На 24 вересня цього року припадає цікаве екологічне свято . Подію присвячено користі цих організмів для людини та природних екосистем. Вперше свято відзначили в 2016 році. Експертами було обрано найкращий їстівний гриб, титул якого присвоїли Польському грибу (Imleria badia). Після цього організатори щороку присвячують день одному із видів, який наприкінці отримує нагороду.
Метою засновників свята було відзначити важливість грибів, збільшення популярності грибів, посилення знань про них, популяризація збирання грибів як хобі для молоді, інформування про мікологічні події в цей день, захист місць проживання рідкісних видів грибів, збереження традиційних народних назв грибів на різних мовах світу.
Гриби — це важлива ланка екосистеми поряд з тваринами, рослинами, вірусами та бактеріями. Пліснява й дріжджі теж належать до родини грибів. Вони відіграють свою роль у розкладанні органічної матерії та підвищенні родючості ґрунтів. Також гриби вступають у симбіоз із рослинами, беруть участь у процесах ферментації та бродіння.
А найголовніша користь грибів — з деяких із них виробляють антибіотики, які колись здійснили революцію в медицині.
Тому напередодні свята провідна фахівцівчиня з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Оксана Суслова організувала фотовернісаж "Грибні похвастушки " у дистанційному форматі, у якому взяли участь учні Литовського навчально виховного комплексу: загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Чернеччинської сільської ради Охтирського району , Хухрянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (опорного закладу освіти) Чернеччинської сільської ради Охтирського району, Охтирських загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів №6 та №9, вихованці мистецького напрямку Охтирського міського центру позашкільної освіти- Малої академії наук учнівської молоді.
Дякуємо учасникам вернісажу за фотографії, малюнки, аплікації, поробки. Всі роботи виконані з натхненням і любов'ю.
Таке незвичне свято може й не привернути уваги, так само як і маленький грибочок. Але якщо поцікавитися й бути уважним — є всі шанси відкрити для себе новий світ.


Фото вихованців мистецького напрямку
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid04KtNUPaZoqfG4pqbaK4ZdQTg9bF1ZdE7jB4HZxoKWUCmjjtqiJEr5oedWh9eDtUXl&id=100009978182347

1